Nasi ambang memang sinonim dalam masyarakat jawa. Nasi ambang biasanya disajikan bersama lauk ayam, serunding kelapa, mee goreng, ikan masin bulu ayam, sayur jawa dan ulam-ulaman. Kalau di kampung2 semasa majlis kenduri dapat lah rasa nasi ambang nih...tapi kat bandar nih, dah banyak dah org jual nasi ambang, mungkin cara penyediaan yg berbeza-beza. Nak lagi sedap bila makan ramai2, org kata kalau makan berebut tu yang paling nikmat..ye ker? Macam nasi lemak kalau dibungkus menggunakan daun pisang memang sedap...tengok jer dah terliur nak makan (masa perut berkerongcong hehe..) samalah dengan nasi ambang kalau dibungkus dgn daun pisang aroma nyer ...sungguh menyelerakan....
Nasi ambang ni biasanya dihidang menggunakan dulang bulat (kat kg guna dulang ayan..teringat lak masa kecik2 dulu, ramai org menggunakan pinggan, mangkuk, cawan dan dulang ayan, dan sekarang ni yg masih kekal dulang jer kot...) dan setiap satu dulang tu dlm 4 org makan.
No comments:
Post a Comment